Kajak Chevennes

Hebt U nog wat vakantie gepland in de herfst ? De ideale periode om de rivieren in de streek van de Cévennen te bevaren : De meeste hoogwaterperiodes, die nodig zijn om die wildbeken te kunnen bevaren, komen namelijk in de herfst voor : tijdens de zogenaamde “Cévennen-moesson”. Vertrek in ieder geval niet

zonder de kajakgids “KAYAK CHEVENNES” !

Het boek bevat 44 rivierbeschrijvingen, hoofdzakelijk van de steile bovenlopen van de oostelijke afwatering van de Cévennen. De naam “Cévennen” is een verbastering van de naam die Julius Caesar aan deze streek gaf : hij kon vaststellen dat er op het Cévennenplateau, 7 rivieren ontsprongen : “Les sept veins”. (Allier, Lot, Tarn, Gardon, Herault, Cèze & Ardèche). Deze kajakgids bevat naast de klassiekers zoals de boven-Tarn, Dourbie, boven-Ardèche, Fontaulière en Bourges, vooral relatief weinig gekende riviertjes, die amper beschreven werden. Alles bijeen meer dan 60 trajecten, gaande van WW III tem WW VI, en daarnaast nog 5 “freestyle” plekjes.

Voor elk traject wordt naast een klassieke beschrijving met wildwatergraad, waterstand, risico’s, verval, afstand, tijdsduur, e.d., een quotatie gegeven of het traject, dat meestal door een kloof loopt, (gemakkelijk) te verlaten is (“isolatiegraad”), en ook het “speelpotentieel” wordt vermeld. Voor de in- en uitstapplaatsen worden de GPS-coördinaten vermeld, wat geen overbodige luxe is, in deze afgelegen en weinig bevolkte bergstreek, met haar kleine wegen. De meeste beschrijvingen zijn vergezeld van één of meerdere foto’s, doorgaans zwart-wit, en enkele in kleur.

Speciale vermelding is er ook voor de Franse kajakpionier François Cirotteau. Hij was auteur van verschillende kajakgidsen (o.a. van Franse Alpenrivieren), en gaf bekendheid aan de Corsicaanse rivieren met o.a. “Corsikayak”. De rivieren in Corsica worden vaak vergeleken met die van de Cévennen : stijl, eng, technisch, en met watervallen. Hierin was hij dan ook zeer bedreven : dit was in de jaren ’80. (Een tijd waarin naast François Cirotteau, ook de “lange” Taifun nog een gevestigde waarde was). Zo zette hij ooit het hoogterecord “watervalspringen” op zijn naam : 27 meter, een waterval in twee sprongen, gelegen in de Spaanse Pyreneeën. Ook de rivieren in de Cévennen waren hem niet vreemd : hij was o.a. één van de pioniers op de boven-Dunière. Tijdens een reddingsactie van een kameraad in november 1987, kwam hij echter zelf om het leven op de beneden-Dunière.

De auteur, Henri Denis, is kind aan huis in deze streek : hij paddelt al meer dan 20 jaar, en woont te Le Vans, in de Ardèche-streek.Titel : KAYAK CEVENNES (2007)Auteur : Henri DenisTaal : Frans & EngelsUitgeverij : Le CanotierISBN : 978-2-910197-23-0